Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  Tο Στέκι της Αναξαγόρα συμμετέχοντας στην Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων για τους Δημόσιους Χώρους καλεί τους φίλους και τις φίλες στο κτήμα Ιόλα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
 
  Σάββατο 24/4 και ώρα 12:00 φέρνουμε κηπουρικά εργαλεία όπως τσουγκράνες, σκούπες, φαράσια, γάντια, σακούλες απορριμμάτων κ.α. για να καθαρίσουμε τον χώρο.

  Κυριακή 25/4 και ώρα 11:00-15:00 φέρνουμε τον καφέ μας, περπατάμε στο κτήμα, γνωρίζουμε τον χώρο, κουβεντιάζουμε για επόμενες δράσεις και περνάμε μια ξεχωριστή μέρα στη γειτονιά.

    Αν κάτι έγινε από όλες και όλους αντιληπτό τον καιρό της πανδημίας, των απαγορεύσεων και του εγκλεισμού είναι η μεγάλη σημασία που οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι έχουν για την καθημερινότητα της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων της. 
Η κοινωνικοποίηση, η άθληση, η αποφόρτιση είναι μερικές μόνο από τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την σωματική υγεία και την ψυχική μας ισορροπία.     

Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι τέτοιοι χώροι υπάρχουν τόσο μεγαλώνει το εύρος των επιλογών μας και πόσο μάλλον σε αυτή την υγειονομική συνθήκη.
Όσοι μας προέτρεπαν να μείνουμε σπίτι (αφού πρώτα όσοι έβγαιναν για ανάσες στους δημόσιους χώρους εισέπρατταν πρόστιμα και αστυνομική βία), σήμερα αποδέχονται ότι “δεν υπάρχει λογική να κλείνεις τον κόσμο μέσα” και μάλιστα μιλούν για “επίταξη ανοιχτών χώρων ώστε να πηγαίνει ο κόσμος να αθλείται, να ξεσκάει”. 
 Είναι προφανές ότι η ύπαρξη δημόσιων και ανοιχτών χώρων είναι σήμερα κάτι περισσότερο από αναγκαία και το νιώθει κανείς όταν κυκλοφορεί στην πόλη, στους δρόμους, στις ήδη κορεσμένες πλατείες και παιδικές χαρές της. 
Η πόλη μας υστερεί εντυπωσιακά σε αυτόν τον τομέα. Το γήπεδο στο πολιτιστικό πάρκο “Σταύρος Κώτσης” είναι κλειστό από την περασμένη άνοιξη. Πρόσφατα περιφράχτηκε και ο χώρος του δημοτικού κινηματογράφου για να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες, οχήματα και οικοδομικά υλικά του Δήμου, ενώ υπήρχαν προτάσεις για τη μεταφορά τους αλλού. Το γυμναστήριο της οδού Νότου παραμένει κλειστό.
  Ο κήπος του Ιόλα με μια στοιχειώδη μέριμνα από τον Δήμο θα μπορούσε να είναι ανοιχτός για όλες και όλους. Οι αυλές των σχολείων παραμένουν επίσημα κλειστές ενώ οι γειτονιές αυθόρμητα τις οικειοποιούνται. Μικρά πάρκα, όπως της οδού Παπάγου, ρημάζουν. 

Με συστηματικό τρόπο ο Δήμος όχι μόνο αποκλείει την πρόσβαση των κατοίκων στους ελεύθερους χώρους αλλά δεν δείχνει και να κατανοεί την χρησιμότητα των δημόσιων χώρων εν μέσω πανδημίας. 

 Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, να αγωνιστούμε για τους δημόσιους χώρους, να αξιοποιήσουμε τους υπάρχοντες και να αναδείξουμε και άλλους.Πιστεύουμε ότι η αυλή του κτήματος Ιόλα, μπορεί άμεσα να ανοίξει στην τοπική κοινωνία σαν χώρος πράσινου, περιπάτου και αναψυχής όπως ήδη λειτουργεί το Πάρκο Νεαπόλεως. Με αυτό το σκεπτικό προχωρούμε σε μια συμβολική κίνηση. 

Ανοίγουμε τον χώρο το Σάββατο 24/4 στις 12:00 για γνωριμία και φροντίδα και την Κυριακή 25/4 11:00 – 15:00 για να τον οικειοποιηθούμε, να τον ζωντανέψουμε και να συζητήσουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες μας. 

    ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου