Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ “ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ” ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ

     Τα πρόσφατα γεγονότα -που ζούμε ακόμα-,  με την επέλαση του χιονιά και με τα προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια, δημιούργησαν δίκαια ένα κλίμα θυμού, απογοήτευσης και κριτικής απέναντι στο επιτελικό κράτος και κατ' επέκταση στη δημοτική αρχή, για την παντελή απουσία και την ανικανότητά τους να τα διαχειριστούν.


      Τι κάνουμε όμως εμείς σαν πολίτες;

Τι κάνουμε όταν δίπλα μας άνθρωποι εγκλωβίζονται ολόκληρα εικοσιτετράωρα, χωρίς καμία βοήθεια ;

Τι κάνουμε όταν οικογένειες μένουν για ώρες χωρίς ρεύμα - όταν τους κόβεται το νερό;



Τι κάνουμε όταν συμπολίτες μας δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους κάνοντας εκκλήσεις για βοήθεια στους αρμόδιους χωρίς να συγκινείται κανείς;

    Σε αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, η γειτονιά λειτούργησε άμεσα, πρωτοβουλιακά, με αλληλεγύη , αντικαθιστώντας την απουσία της δημοτικής αρχής. Αυτές τις μικρές και αισιόδοξες πρωτοβουλίες και διαθεσιμότητες, παρά την γενικότερη απογοήτευση, σκεφτήκαμε να δυναμώσουμε. Με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μένει ποτέ κανείς μόνος όταν χρειάζεται τη στήριξη του άλλου.  

    Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί πρωτοβουλία πολιτών που θα παρεμβαίνει άμεσα και θα κινητοποιείται σε παρόμοια φαινόμενα που θα συμβαίνουν στην πόλη. Αλλωστε, το πρόσφατο παράδειγμα της στήριξης της τοπικής κοινωνίας στο πρόβλημα συμπολίτη που κινδύνευε να χάσει το σπίτι του από τις τράπεζες, δείχνει ότι θα μπορούσε αυτή η πρωτοβουλία να επεκταθεί και σε ζητήματα φτώχειας, προστασίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας,κά.


     Αυτή η πρωτοβουλία δεν θα υποκαθιστά τους μηχανισμούς του κράτους ούτε τις δημοτικές υπηρεσίες. Θα απαιτεί από την εκάστοτε δημοτική αρχή να στέκεται δίπλα στον πολίτη και να τον υπηρετεί, όπως θέτουν οι κανόνες μιας αληθινής δημοκρατίας. Από την άλλη, παράλληλα με την κριτική και την πίεση που θα ασκεί, θα προχωρά σε ενέργειες και παρεμβάσεις κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία. 

    Στο επόμενο διάστημα θα καλέσουμε όσους συμπολίτες θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, να την συνδιαμορφώσουμε και να πορευτούμε μαζί..Το Στέκι της Αναξαγόρα μπορεί να προσφέρει το χώρο του σαν χώρο ανταλλαγής ιδεών, αλληλεγγύης  και υποστήριξης. 

    Πιστεύουμε ειλικρινά, από την αρχή της προσπάθειας, ότι μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη και να ζωντανέψουμε ξανά τις γειτονιές μας. 

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΝΑΞΑΞΟΡΑ 

Αναξαγόρα 21, Αγία Παρασκευή
stekianaksagora@gmail.com

stekianaksagora.blogspot.com

https://www.facebook.com/stekianaksagora 

Τηλ. επικοινωνίας:

694 544 5058 Φλωρεντία

694 220 2989 Πολυτίμη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου